Leren & Leven – Sterk in burgerschap, sterk in jezelf
Met het programma Leren & Leven geef je als school concreet vorm aan burgerschapsvaardigheden. Leerlingen leren reflecteren op hun denken, doen en voelen – en ontdekken dat er altijd meerdere perspectieven en keuzes zijn. Niet door voor te schrijven wat ze moeten denken, maar door hen actief te laten onderzoeken hoe ze tot keuzes komen.

Investeren in burgerschapsvaardigheden
Aan de hand van zes thema’s ontwikkelen leerlingen sociaal-emotionele vaardigheden die de basis vormen voor goed burgerschap. Onderwerpen als empathie, respect, diversiteit, eerlijkheid, rechtvaardigheid en persoonlijke groei komen aan bod in actieve lessen. Zowel in het gespecialiseerde onderwijs/primair onderwijs als in het voortgezet (gespecialiseerde) onderwijs.
Reflecteren kun je leren
Door de opzet van het programma is er veel aandacht en ruimte voor het delen van opvattingen, reflecteren aan de hand van verschillende perspectieven, in gesprek zijn met elkaar, je mening geven en gehoord worden daarin. De ‘Denken Doen Voelen-over-jezelf-cirkel’ helpt leerlingen bij zelfreflectie en bewust handelen. De leerlingen worden uitgedaagd kritisch na te denken over de eigen motieven en uitgangspunten maar ook over de motieven en uitgangspunten van een ander. Zo ontstaat er een schoolcultuur waarin leerlingen groeien als mens én als burger.


Leren & Leven biedt méér dan gebruikersvriendelijk lesmateriaal: het ondersteunt een veilig, positief leerklimaat waarin leerlingen worden gezien, gehoord en serieus genomen. Via modules zoals de gedragscode, leerling-mediation en het kiezen van een klassenvertegenwoordiger, ervaren leerlingen in de praktijk wat democratie, verantwoordelijkheid en samenwerking betekenen.
Het programma is opgenomen in de databank van het Expertisepunt Burgerschap en draagt bij aan het realiseren van de kerndoelen die gerelateerd zijn aan burgerschap.
Leren & Leven: voor scholen die burgerschap tastbaar, positief en persoonlijk willen maken!
Starten
De meeste scholen kiezen ervoor te starten met een voorlichting voor het hele schoolteam. Op die manier kan de school zelf beoordelen hoe het programma kan helpen bij het bereiken van de schooldoelen. De eigenlijke invoering van het programma begint met een korte training voor het team en een starttraining voor leerkrachten of docenten.
Meer informatie
Liever eerst even contact met ons? Klik hier om op de contactpagina terecht te komen. Wij gaan graag met je in gesprek.